اسناد دخالت آمریکا در رفراندوم استقلال از انگلیس

به گزارش وبلاگ اشاره، خبرنگاران: روزنامه انگلیسی گاردین می نویسد: رادیو بی بی سی اسکاتلند اخیراً خاطرنشان کرد که اخبار سیاسی و اتفاقات روز را در رأس برنامه های خود قرار می دهد.

اسناد دخالت آمریکا در رفراندوم استقلال از انگلیس

به گزارش گروه رسانه ها وبلاگ اشاره، حزب ملی گرای اسکاتلند قول داده بود تا مردم این کشور بتوانند 18 سپتامبر 2014 پای صندوق های رأی بفرایند و نظر خود را درباره این که آیا می خواهند از بریتانیا جدا شوند یا نه، اعلام نمایند. این رفراندوم در نهایت با 55 درصد رأی منفی به خاتمه رسید و اسکاتلند همچنان بخشی از بریتانیا باقی ماند.

علاوه بر تبلیغات گسترده مقامات انگلیسی برای منصرف کردن مردم اسکاتلند از دادن رأی مثبت و زمزمه های تقلب هنگام رأی دادن در بعضی حوزه های انتخاباتی، نقش بازیگران خارجی مثل انگلیس و آمریکا در پروسه رفراندوم اسکاتلند روز به روز آشکارتر می گردد. اسنادی که اخیراً منتشر شده است، از همکاری دولت های انگلیس و آمریکا در فرایند رفراندوم اسکاتلند پرده برمی دارد.

شاید بعضی این گونه تصور نمایند که مداخله انگلیس و آمریکا در فرایند انتخابات سال 88 در ایران، ربط دادن همه مسائل به غربی ها و دخالت آن ها در امور داخلی کشور باشد. بعضی دیگر هم ممکن است بگویند هدف آمریکا و انگلیس، تنها کشورهای منطقه غرب آسیا (خاورمیانه) است، اما اسناد منتشره توسط یک روزنامه اسکاتلندی درباره دخالت این دو کشور در رفراندوم اسنقلال اسکاتلند نشان می دهد که تأثیرگذاری در فرایند انتخابات، به ابزاری برای دخالت آن ها در امور داخلی کشورها شده است.

تأثیرگذاری در نتایج رفراندوم، آخرین پرده از نمایش مداخله دو کشور آمریکا و انگلیس در سرنوشت اسکاتلند نیست. شبکه دولتی بی بی سی طی اقدامی برای تأثیرگذاری بر مخاطبین خود در اسکاتلند اقدام به تمرکز بیش تر بر فراوری برنامه های سیاسی نموده است.

افزایش تحرک بی بی سی برای تاثیر گذاری بر مردم اسکاتلند

روزنامه انگلیسی گاردین می نویسد: رادیو بی بی سی اسکاتلند اخیراً اظهار داشت که اخبار سیاسی و اتفاقات روز را در رأس برنامه های خود قرار می دهد. به گفته جف زایکینسکی رئیس بخش اسکاتلند رادیو بی بی سی، تصمیم به تغییر در برنامه پخش این شبکه روز بعد از رفراندوم گرفته شد.

در ادامه گزارش گاردین آمده است: کی آدامز مجری شناخته شده و سابقه دار این شبکه قرار است یک برنامه جدید و سه ساعته را اجرا کند که در آن بحث های موضوعی، مصاحبه و تماس مخاطبین صورت می گیرد. برنامه خبری نیوز درایو هم در روزهای کاری هفته نیم ساعت طولانی تر می گردد. زاکینسکی درباره تماس های مخاطبین در روزهای قبل از برگزاری رفراندوم می گوید: راستش را بخواهید، همین موضوع به شبکه جان بخشید. ما می دانستیم که سیاستمداران از برنامه های ما و نظرات مخاطبین مان برای ارزیابی نتیجه رفراندوم استفاده می نمایند.

رادیو بی بی سی اسکاتلند به موازات برنامه پخش جدید، در نظر دارد حضور آنلاین خود را نیز تقویت کند و مقامی ارشد را مسئول رسانه های اجتماعی قرار داده است.

انتشار اسناد مربوط به مداخله آمریکا در رفراندوم اسکاتلند

روزنامه اسکاتیش اکسپرس اسکاتلند، پس از سه سال درگیری قضایی با مقامات وزارت خارجه آمریکا، بالأخره توانست به بخشی از اسناد محرمانه مربوط به رفراندوم اسکاتلند دست پیدا کند.این اسناد نشان می دهد واشنگتن از سال 2007 و روزی که حزب ملی اسکاتلند در این کشور به قدرت رسید، در جریان جزئیات رفراندوم استقلال اسکاتلند از انگلیس قرار داشته است.

اسناد افشاشده نشان می دهد:

- به تأخیر افتادن دخالت گوردون براون در بحث رفراندوم اسکاتلند، اقدامی جهت فاصله دریافت حزب کارگر از دولت غیرمحبوب انگلیس، قبل از انتخابات سال 2015 بود.

- مقامات آمریکایی آن دسته از شهفرایندان این کشور را که درباره جدا شدن [اسکاتلند از انگلیس] حرف می زدند [و تبلیغ می نمودند]، شنود می نموده اند.

- آلکس سالموند یک روح تازه در فضای سیاسی اسکاتلند بود، اما به خاطر سیاست های ضدجنگ تحت مراقبت قرار داشت. از طرف دیگر، نیکولا استرجن [جانشین فعلی آلکس سالموند] یک سیاستمدار قوی نام گرفته بود.

- ناظران آمریکایی از اسپانیا و سایر کشورهای اروپایی انتظار داشتند موانع جدی در راه پیوستن اسکاتلند به اتحادیه اروپا قرار دهند.

- مقامات تجاری، به شکل خصوصی نگرانی های عمیق خود را درباره برنامه های استقلال حزب ملی اسکاتلند ابراز کردند.

جنجالی ترین بخش از اطلاعات منتشره در خصوص دخالت دولت آمریکا در رفراندوم اسکاتلند مربوط می گردد به جلسه توجیهی حساس اما غیرطبقه بندی شده مورخ 15 فوریه 2013. در این سند آمده است که ماریسا پلودن رئیس سیاست های داخلی سفارت آمریکا در لندن، با فردی از دفتر اسکاتلند [وزارت خانه دولت انگلیس به ریاست وزیر خارجه این کشور در امور اسکاتلند] ملاقات نموده تا درباره گزارش جدید دولت انگلیس از [رفراندوم] استقلال بحث کند.

در این سند می خوانیم: اعضای دفتر اسکاتلند تأکید کردند که این سند سیاستی، بیش از دیگر اسنادی که منتشر خواهند کرد، دارای بعد بین المللی است. گفتند می توان به وسیله مطبوعات از آمریکا پرسید که آیا بقیه بریتانیا [جدای از انگلیس] را به عنوان یک دولت مستقل و مشروع به رسمیت خواهد شناخت یا نه. [مقامات سیاسی] توصیه می نمایند ما نقطه نظر خود را تغییر ندهیم و همچنان بگوییم که رفراندوم، یک مسئله سیاسی داخلی است. اگر برای موضع دریافت در این زمینیه تحت فشار قرار گرفتیم، می توانیم بگوییم که مسئله به رسمیت شناختن دولت مستقل، یک فرضیه است، و ما خود را درگیر مسائل فرضی نمی کنیم.

نیکولا استرجن ماه فوریه سال گذشته، در سخنرانی خود خطاب به مجلس اروپا در بروکسل، برای اولین بار اعتراف کرد که اسکاتلند مجبور است برای عضویت در این سازمان [با سران آن] مذاکره کند. دولت آمریکا در این باره می گوید: استرجن به عنوان یک سیاستمدار قوی ظاهر شد و سخنرانی او حتی مخالفان استقلال اسکاتلند، از جمله بسیاری از مقامات این کشور در اتحادیه اروپا را هم تحت تأثیر قرار داد... چند کشور عضو اتحادیه (به رهبری اسپانیا که با مسئله جدایی کاتالونیا روبرو است) ممکن است موانع جدی بر سر راه عضویت اسکاتلند مستقل، در اتحادیه اروپا ایجاد نمایند.

آلکس سالموند سال 2008 به خاطر نمرات بالا در رهبری، هوش، محبوبیت و تدبیر، و همین طور روح تازه ای که گفته می شد می تواند به دولت تزریق کند ستوده شده بود. با این حال، موضع ضدجنگ وی مسلماً برای واشنگتن نگران نماینده بود. سالموند پس از اعلام نتایج رفراندوم، استعفای خود از سمتش را اظهار داشت.

در سند محرمانه جلسه توجیهی مذکور آمده است: جنگ در عراق هرگز به این اندازه محبوب نبوده است، به خصوص در اسکاتلند. با این وجود، مجلس این کشور سال 2003 به اعزام نیروهای انگلیس به عراق رأی منفی داد. البته واقعیت این است که مجلس تحت تسلط حزب کارگر اسکاتلند، به این طرح رأی مثبت داد.

در ادامه سند می خوانیم: جنگ در افغانستان از حمایت بیش تری برخوردار است، اما این حمایت نیز در حال ضعیف تر شدن است. سالموند شدیداً با این جنگ مخالف است. وی هم به عنوان عضو مجلس اسکاتلند و هم عضو مجلس [انگلیس] به صراحت، مخالفت خود را در هر دو مجلس ابراز نموده است. سالموند همچنین با تمدید برنامه سلاح های هسته ای انگلیس و همچنین اقدامات تحت حمایت سازمان ملل در کوزوو و عراق مخالف بود، بنابراین مخالفت وی با [جنگ های] عراق و افغانستان تعجب آور نیست.

چندین گزارش دیگر در این اسناد نشان می دهد که مقامات تجاری و بخش اقتصادی [اسکاتلند] نگرانی های خود در خصوص استقلال، به ویژه فقدان جزئیات در طرح حزب ملی اسکاتلند، به شکل خصوصی بیان نموده اند.

خود آمریکایی ها هم در خصوص نبود اطلاعات متقن نگران بودند. یک مقام آمریکایی در این باره گله می نماید: مانورهای رندانه سیاسی درباره رفراندوم استقلال اسکاتلند، فضایی از توطئه های سیاسی در این کشور ایجاد نموده است. حقایق و شایعات در این فضا در هم تنیده شده است.

منبع: مشرق

بازگشت به صفحه سایر رسانه ها

منبع: تسنیم

به "اسناد دخالت آمریکا در رفراندوم استقلال از انگلیس" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "اسناد دخالت آمریکا در رفراندوم استقلال از انگلیس"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید