سفر به ژاپن ، آشنایی با غذاها و آداب و رسوم مربوط به آن
به گزارش وبلاگ اشاره، در سراسر دنیا مردم در طول روز غذاهای مختلفی را در وعده های غذایی خود قرار می دهند. این غذاها ممکن است از غذاهای اصلی و محلی و خاص آن شهر باشد یا این که از غذاهای دیگر شهر هایی باشد که به وسیله افراد گوناگون در شهر مورد نظر رواج یافته باشند. علاوه بر این گوناگونی غذاها، نکته ای دیگر در خصوص آداب و رسوم و نحوه طبخ غذا وجود دارد که آگاهی از آن ها در هنگام سفر به شهری، خوردن غذا در سفر را شیرین تر می نماید. در این مقاله می خواهیم سفری خیالی به ژاپن را تجربه کنیم و از آداب و رسوم و رژیم غذایی مرسوم در آن با خبر شویم. در خصوص این رژیم غذایی مرسوم در ژاپن می توان گفت که لقب برترین رژیم غذایی را در کل دنیا از آن خود نموده است. در خصوص آداب و رسوم و رژیم غذایی و خوشمزه ترین غذاهای ژاپنی باید ادعا کرد که شهرتش را مدیون مواد اولیه ای است که در طبخ غذای خود بکار می برند؛ چرا که این مواد برترین و درجه یک ترین مواد می باشند و سرشار از خاصیت می باشند. از افتخارات مربوط به غذاهای ژاپنی، نحوه طبخ انواع غذا می باشد که به سراسر دنیا منتقل کردند و در عصر امروز شاهد طبخ غذا به صورت کبابی و ... می باشیم که با این تفاسیر سرچشمه این نحوه طبخ ها ژاپن می باشد. با ما در مجله گردشگری خبرنگاران همراه باشید تا بیشتر با آداب و رسوم و غذای محبوب ژاپنی ها آشنا شویم.
مروری بر گذشته غذایی این کشور
در هر مقاله ای بهتر است تا قبل از هر چیزی به تاریخچه و گذشته خوشمزه ترین غذاهای ژاپنی بپردازیم. یکی از نکاتی که باید در خصوص آداب و رسوم و نحوه طبخ غذاهای ژاپنی بدانیم، این است که در گذشته های دور مهاجرانی که از کشورهای دیگر به این کشور سفر می کردند، نحوه طبخ غذای سرزمین خود را نیز به این کشور وارد می کردند و مردم ژاپن با آغوش باز آن را می پذیرفتند و وارد دیگر آداب و رسوم خود می کردند. در هنگام وارد کردن نحوه طبخ غذاهای مختلف به این کشور، خود غذاها هم نیز وارد می شدند؛ به این صورت که از هر سرزمین یک غذا با مهاجران به مردم ژاپن پیشنهاد می شد و مردم ژاپن با در نظر گرفتن ذائقه مردم سرزمین خود غذا را آنالیز می نموده و تغییرات لازم را در نحوه پخت یا مواد بکار رفته در آن ایجاد می کردند. روشی به نام روغن پز کردن در این کشور به چشم می خورد که این نحوه طبخ، یادگاری از مردم کره و چین در ادوار گذشته در این سرزمین می باشد. برای اطلاع از این روش ضروری است که بگوییم که در این روش مواد اولیه را در حرارت بسیار بالا در حجم زیادی از روغن قرار می دهند و به سرعت آماده می گردد که در این روش طعم و خاصیت مواد بکار رفته در غذا بیشتر حفظ می گردد. خوشمزه ترین غذاهای ژاپنی که یادگاری تاریخی از سرزمین های مختلف می باشند. از دیگر کشورهایی که در ساخت فهرست غذای محبوب ژاپنی ها نقش داشتند، می توان به انگلیس و فرانسه اشاره کرد که دوره ای خاص از تاریخ این سرزمین را به خود اختصاص داده اند.
مواد مورد استفاده در رژیم غذایی
همان طور که در بالاتر به آن اشاره شد، موادی که در خوشمزه ترین غذاهای ژاپنی مورد استفاده قرار می گیرد از برترین مواد غذایی و با کیفیت ترین می باشد. در ادامه به توضیح این مواد می پردازیم...
لوبیا (سویا) در طبخ غذاهای ژاپنی
از برترین و اصلی ترین مواد مورد استفاده در طبخ غذا در این سرزمین می توان به لوبیایی به نام لوبیای سویا اشاره کرد. خلاقیت مردم ژاپن، طعم و خاصیت این ماده باعث شده است که غذاهای گوناگون و خوراکی های خوشمزه مختلفی را از آن به وجود آورند. شاید تا به حال سس سویا را چشیده باشید و از طعم ویژه و منحصر به فرد آن به وجد آمده باشید که باید گفت این چاشنی خوش طعم از همین لوبیای سویا بدست آمده است. از دیگر خوردنی هایی که از این ماده مغزی بدست می آید می توان به پنیری به نام فوتو و پودر لوبیای سویا و ... اشاره کرد که هر یک در نوع خود بی نظیر و البته هر یک از این موارد گفته شده مواد اولیه اصلی در طبخ غذاهایی ویژه می باشد. اگر سری به ژاپن بزنید و غذاهای این کشور را بچشید، متوجه خواهید شد که با لوبیای سویا انواع بسیاری از غذاهای خوش طعم و بو را تهیه می نمایند.
برنج در رژیم غذایی ژاپنی
در خصوص برنج در این کشور می توان به جرأت گفت که اصلی ترین ماده غذایی می باشد که در نبود آن بسیاری از طبخ ها نصفه کاره رها می شوند. از 2000 سال پیش تا به امروز این ماده در فهرست مواد غذایی این کشور در جایگاه اول قرار گرفته است. در خصوص ارزش این ماده در فهرست غذاهای موجود در این سرزمین باید این نکته را بیان نمود که حتی در تهیه صبحانه نیز از این ماده اولیه استفاده می نمایند. ناگفته نماند که این برنج به صورت طبخ داده شده مورد استفاده قرار می گیرد. از ویژگی های این برنج به کوتاه تر بودن آن نسبت به برنج دیگر کشورها می توان اشاره کرد که همین مورد نیز باعث تمایز آن از دیگر برنج ها شده است. نحوه طبخ برنج ژاپنی به این صورت است که میزان مورد احتیاج از برنج را با نمک کافی به صورت کته تهیه نموده و میل می نمایند. در هنگام سفر به ژاپن و میل غذاهای مخصوص آن، برنج را به احتمال 90% در غذای مورد نظر خود خواهید یافت که این امر اثباتی برای قضیه مذکور می باشد.
چای سبز در رژیم غذایی ژاپن
از دیگر مواد مهم و کاربردی در رژیم غذایی مردم ژاپن می توان به چای سبز اشاره کرد که در هنگام آماده سازی و حتی خوردن آن نیز از هیچ ماده دیگری استفاده نمی نمایند و به صورت کاملا خالص به مصرف می رسد و البته سرشار از خاصیت می باشد. کشور ژاپن نوشیدنی های مخصوص و بسیاری را در فهرست خوشمزه های خود جای داده است که چای سبز مخصوص چین خود را در جایگاه اول در این فهرست جای داده است. در ایران و جاهای دیگر از دنیا نیز در هنگام خوردن چای سبز به آن انواع طعم دهنده و قند و لیمو ... را اضافه می نمایند که این افزودن مواد در ژاپن دیده نمی گردد و همین امر چای سبز را در رژیم غذایی این کشور خاص و پر آوازه نموده است. البته تنها چای مورد استفاده در بین مردم این کشور چای سبز نیست؛ چایی به نام چای سیاه کوچا نیز از معروفیت و محبوبیت خاصی در بین بومیان کشور مذکور برخوردار است که در فهرست نوشیدنی ها در جایگاه دوم قرار گرفته است و هواداران بسیاری را به خود اختصاص داده است. این هواداران تنها از بومیان نیستند؛ چرا که طعم و عطر خوب این چای انواع بومی و توریست را به خود جذب می نماید.
جلبک دریایی در غذای ژاپنی
ماده اولیه بعدی که به توضیح آن می پردازیم، جلبک دریایی از خوشمزه ترین غذاهای ژاپنی که حتما نام آن را در انواع غذاهای دریایی و کشور های گوناگون شنیده اید. در کشور ژاپن سوپ های مختلف و بسیار خوشمزه ای به چشم می خورد که در هیچ جای دیگری از دنیا نمی توان چنین طعمی از سوپ ها را پیدا کرد. در خصوص مواد اولیه مصرفی در تهیه سوپ ها باید گفت که جلبک دریایی نقش مهم و بسزایی را دارد. علاوه بر سوپ در غذاهای دیگری از این کشور نیز می توان این ماده اولیه پر اهمیت را پیدا کرد که نقش اصلی و مهم را در تهیه غذا ایفا می نماید. این جلبک های دریایی از خود دریاهای ژاپن تأمین می گردد که طبق تحقیقاتی که در دریاهای این کشور انجام شد، حدود 1200 نوع جلبک دریایی گزارش شد. از این 1200 جلبک می توان به جلبک هایی به نام واکامه، کونبو و نوری و... اشاره کرد که هر کدام نحوه طبخ و آماده سازی منحصر به فردی را در فهرست غذایی مردم این کشور به خود اختصاص داده اند. از غذاهایی که نحوه طبخ آن ها به این جلبک ها بستگی دارد و طعم و عطرش را مدیون آن می باشد، می توان به سنبی، رامن، اونیگیری و سوشی و... از غذای محبوب ژاپنی ها اشاره کرد که در هر یک از این ها جلبک های مختلفی را می توان یافت.
برای مثال می توان به نحوه مصرف جلبک کونبو از غذاهای ژاپنی اشاره کرد که در ابتدا آن را خشک می نمایند و هنگام تهیه سوپ از آن استفاده می نمایند که طعم و عطر ویژه ای را به سوپ می بخشد. دیگر جلبک ها نیز در نوع خود بی نظیر بوده و هر یک نحوه طبخ به خصوصی را از آن خود نموده اند و در غذاهای مختلف استفاده می شوند.
آداب و رسوم نحوه غذا خوردن در ژاپن
هر کشوری برای خود آداب و رسومی را در زمینه های مختلف لباس و رفتار و غذا و... مشخص می نماید که این آداب و رسوم غذاهای ژاپنی نشأت گرفته از موارد بسیاری می تواند باشد. یکی از نکات مهم در هنگام ژاپن گردی، آداب و رسوم غذا خوردن در کنار بومیان آن می باشد که ارزش و احترام بسیاری را برای این آداب و رسوم قائل می باشند. این نکته به قدری مهم است که حتی برای آن مراسم هایی نیز تحت عنوان مراسم باستانی آداب و رسوم غذا خوردن در این کشور بر گزار می نمایند. این مراسم های مربوط به آداب و رسوم به قدری تماشایی است که به جرأت می توان گفت خود به تنهایی به یکی از جاذبه های توریستی مردم این کشور تبدیل شده است که توریستان بسیاری را به سمت خود جذب می نماید. یکی از آداب و رسوم مهم این کشور گفتن جمله ای مخصوص قبل از صرف غذا می باشد. جمله ای تحت عنوان ایتا داکی ماسو جزو آداب و رسوم مهم قبل از خوردن غذای این کشور شده است. گوچیسو ساما دشیتا نیز جمله ای است که در سرانجام غذا گفته می گردد و این جمله نیز خود را در فهرست آداب و رسوم غذایی این کشور جای داده است. اگر در خصوص معنی این دو جمله کنجکاو می باشید، باید گفت که این دو جمله را هنگام شکرگزاری از خداوند و میزبان بیان می کردند که امروزه به صورت یکی از آداب و رسوم مهم غذایی در این کشور شده است. یکی از نکات جالبی که هنگام خوردن غذا در میان بومیان این کشور به چشم می خورد، نشان دادن رضایت خود از نحوه طبخ و طعم غذای میزبان می باشد که با حرکات خاصی به چشم می خورد. از این حرکات می توان به تمیز کردن ظرف پس از صرف غذا اشاره کرد. حرکت دیگری که باز هم جزو آداب و رسوم مهم غذایی در این کشور پیشرفته به چشم می خورد، کشیدن غذا به میزان مناسب و کافی در ظرف غذا می باشد که در صورت برگرداندن این غذا به ظرف اصلی در سرانجام وعده غذایی، این حرکت در میان بومیان از حرکاتی می باشد که بی احترامی محسوب می گردد و با فرد برخورد می گردد. حرکت بعدی نیز که باز هم آداب و رسوم غذای محبوب ژاپنی ها را شکل داده است، هورت کشیدن می باشد که این حرکت مخصوص غذاهای آبکی و سوپ مانند می باشد. انجام این حرکت در هنگام غذا خوردن به معنی رضایت از نحوه طبخ و تشکر از میزبان می باشد.
اگر به ژاپن سفر کردید و مهمان بومیان شدید، حتما در هنگام غذا خوردن به این آداب و رسوم دقت کنید تا باعث ناراحتی و بی ارزش و احترام شدن میزبان و بومیان نشوید.
غذای محبوب ژاپنی ها
در سرانجام مقاله نیز بد نیست تا با تعدادی از غذای محبوب ژاپنی ها آشنا شویم تا در صورت سفر به این کشور با رعایت آداب و رسوم و آگاهی از غذاهای خوشمزه، سفر خود را دلپذیر تر کنیم.
از خوشمزه ترین غذاهای ژاپنی می توان به اوکونومیاکی، میسو، تاکو رایس، نبه، تاماگویاکی، تای یاکی، کابایاکی، اوچازوکی، خوراک زبان و... اشاره کرد. نحوه طبخ هر یک از این غذاها ویژه و منحصر بوده و مواد اولیه مختلفی را در تهیه آن بکار می برند.
سخن آخر
در این مقاله با رژیم غذایی و نحوه طبخ و مواد اولیه این غذاها در ژاپن آشنا شدیم و فهمیدیم که مردم سرزمین آفتاب از برترین مواد خوراکی و سالم ترین نوع آن در تهیه غذاهای خود استفاده می نمایند که هر کدام با نحوه طبخ خاصی آماده می شوند. علاوه بر این با آداب و رسوم مختلف غذا خوردن نیز در این کشور آشنا شدیم که این امر یاری بزرگی به ما در سفر به ژاپن می نماید تا باعث ناراحتی و بی احترامی به میزبان نشویم. با رعایت کردن آداب و رسوم و اطلاع از مواد اولیه و نحوه طبخ فهرست غذایی مردم ژاپن سفری جاودانه و خوشمزه را تجربه خواهیم کرد.
منبع: همگردی