چشمه گیلاس چناران
به گزارش وبلاگ اشاره، در این مقاله از معرفی جاهای دیدنی ایران یکی از جاذبه های بسیار زیبای چناران یعنی چشمه گیلاس را به شما معرفی خواهیم کرد که یکی از جاهای دیدنی بسیار زیبا و دیدنی محسوب می گردد. در ادامه با خبرنگاران همراه باشید…
چشمه گیلاس یکی از چشمه های بزرگ و تاریخی خراسان رضوی و نیز یکی از مکان های تفریحی و گردشگری استان محسوب می شود که در روستای چشمه گیلاس قرار گرفته است. این روستای بسیار زیبا در فاصله تقریبی 25 کیلومتری چناران و بعلاوه 48 کیلومتری شمال غرب شهر مشهد واقع شده است.
این چشمه دیدنی مکانی مناسب و محبوب برای دوستداران طبیعت و گردشگران مخصوصاً در روزهای گرم سال است. وجود طبیعت زیبا با آب و هوایی خنک و بعلاوه حوضچه ها و دریاچه های کوچک در اطراف چشمه، باعث جلب توجه مشهدی ها و سایر گردشگران به این مکان زیبا می شود.
قابلیتهای چشمه گیلاس
این چشمه تاریخی 1010 متر از سطح دریا ارتفاع دارد و برخوردار از عمقی بین 4 تا 5 متر است. اندازه آبدهی آن نیز 230 لیتر در ثانیه است و کارشناسان آن را در گروه چشمه های کارستی (آهکی)، قرار داده است. این چشمه به دنبالرامون خود حوضچه و دریاچه های کوچکی را ایجاد نموده است و فضای اطراف آن به علت برخورداری از آب و هوایی خنک، باصفا و پاک، مکانی محبوب برای دوستداران طبیعت و گردشگران در ایام سال به ویژه در تابستان است.
تاریخچه چشمه گیلاس
در دوره های گوناگون تاریخ، این چشمه را با دیوار و حصار، محصور کردند. تا اینکه در دوره تیموریان، امیر علیشیر نوایی، آب این چشمه را تا شهر مشهد جاری نمود، به طوری که آب این چشمه از میان خیابان های شهر مشهد جاری و از میان صحن عتیق بارگاه مطهر امام رضا (ع) عبور می کرد. این اقدام ارزشمند در سال های 1016 تا 1023 هجری قمری از طریق شاه عباس صفوی تکمیل شد. هم اکنون آب چشمه گیلاس دیگر در سطح مشهد جاری نیست اما در خاطره مردم مشهد، معروفیت تاریخی و خوش این چشمه حفظ شده است.
بعلاوه در صاحب آگاه الشمس، شواهدی ثبت شده است که بیانگر عبور چشمه گیلاس از شهر توس است. به نظر می رسد که فردوسی در زمان حیات خویش در کوشش بوده که آب چشمه را به شهر توس برساند ولی پیروز به این امر نمی شود. اما بعد از مرگ این شاعر بزرگ، دخترش برای برآورده ساختن رویای پدرش دست به کار شد و آرزوی فردوسی را برآورده کرد. وی آب چشمه را به شهر توس جاری نموده و آنرا وقف عام نمود.
نام قدیمی چشمه گیلاس
این چشمه در گذشته با نام گلسب خوانده می شد و چراگاه اسبان بوده است. گلسب در طول زمان تغییر نموده و به گیلاس مشهور شده است. وجه تسیمه نام این چشمه به گلسب، طبق متون تاریخی به این علت بوده است که گویا، یزدگرد ساسانی، پدر بهرام گور که به بزه کار معروفیت داشته، در کنار این چشمه با برخورد لگد اسب جان سپرده است و به احتمال زیاد به این علت این چشمه به گلسب مشهور شده است.
موقعیت مکانی چشمه گیلاس
چشمه گیلاس، در فاصله حدود 50 کیلومتری از قسمت شمالی شهر مشهد، در 25 کیلومتری چناران و در روستایی به نام روستای چشمه گیلاس، واقع شده است که امروزه به عنوان یکی از نواحی باصفا در جلگه توس، به شمار می رود.
راستا دسترسی
جاده مشهد-قوچان، حوالی منطقه گلمکان سمت شرق جاده یا 21 کیلومتری غرب آرامگاه فردوسی.
منبع: تاپ تراول