افلاک نمای خیام یکی از جاهای دیدنی خراسان رضوی به شمار می رود
به گزارش وبلاگ اشاره، جاذبه ها/ براساس آخرین گزارش های بدست آمده، افلاک نمای خیام یکی از جاهای دیدنی خراسان رضوی به شمار می رود.
افلاک نمای خیام در نزدیکی آرامگاه خیام در شهر نیشابور در استان خراسان رضوی واقع شده است. مجتمع اخترشناسی و افلاک نمای خیام یکی از بزرگترین طرح های علمی در ایران بوده و یکی از مراکز پژوهشی در زمینه نجوم است. این پروژه از سال 1379 به اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان واگذار شد. افلاک نما (پلانتاریم) سقفی گنبدی شکل بوده که نمادی از آسمان تلقی می گردد و فضای زیر آن سالنی است با صندلی های چیده شده که تماشاگران در زاویه ای مناسب در آن قرار گرفته اند و در تاریکی کامل، چشم به زیر گنبد می دوزند و شبیه سازی شده حرکت واقعی اجرام آسمانی، ستاره ها و سیاره ها را نظاره گرند.
مجتمع فرهنگی افلاک نمای خیام با زیربنای 2 هزار و 889 متر مربع شامل 2 هزار و 800 متر مربع سقف محصور، 37 متر مربع رواق کناری، 52 متر مربع کنسول و پیشامدگی ساختمان و سردر ورودی بوده که در سه طبقه احداث شده است. در آذر سال 1377 خورشیدی به وسیله دکتر مولر (رئیس اخترشناسی زایس آلمان) با نامه ای به فرماندار نیشابور درباره همکاری دو سازمان برای احداث افلاک نمای خیام صحبت کرد و در همان سال ساخت بنا به وسیله وزیر وقت علوم، تحقیقات و فناوری در نزدیکی آرامگاه خیام شروع شد.
گنبدها معمولا از 5 تا 25 متر قطر دارند و در انواع بزرگتر قابل گنجایش 200 تا 350 نفر است. امروزه افلاک نماها علاوه بر ارائه اطلاعات علمی و ستاره شناسی، مراکز فرهنگی و اجتماعی هستند و آنان انسان را با اصل و منشا خلقت، تاریخ و محیط زیست آشنا می سازند.
منبع: همگردی