تلسکوپ فضایی اقلیدس نخستین عکس خود را منتشر کرد
به گزارش وبلاگ اشاره، تلسکوپ فضایی اقلیدس که نزدیک به یک ماه پیش پرتاب شد، اولین تصاویر و داده های خود از کیهان را ارسال نموده است.
به گزارش وبلاگ اشاره، به نظر می رسد این تلسکوپ تا اینجا عملکرد خوبی داشته و رضایت دانشمندان اروپایی را در پی داشته است.
تلسکوپ فضایی اقلیدس اروپا برای اولین بار در تاریخ برای کشف دو مورد از بزرگ ترین اسرار کیهان یعنی انرژی تاریک و ماده تاریک، دهم تیرماه راهی فضا شد.
پس از یک سفر یک ماهه در فضا، اقلیدس به جیمز وب، تلسکوپ فضایی همکار خود در یک نقطه معلق ثابت در حدود 1.5 میلیون کیلومتری زمین به نام دومین نقطه لاگرانژی پیوست. از آن جا، اقلیدس بزرگ ترین نقشه دنیا را ترسیم خواهد نمود که بیش از دو میلیارد کهکشان را در بیش از یک سوم از آسمان در بر می گیرد.
با گرفتن نوری که 10 میلیارد سال طول کشیده تا به زمین برسد، این نقشه بعلاوه نمای جدیدی از تاریخ 13.8 میلیارد ساله کیهان ارائه می دهد. دانشمندان امیدوارند از این اطلاعات برای پرداختن به آنچه که مدیر پروژه اقلیدس، جوزپه راکا، شرمساری کیهانی می نامد، استفاده نمایند: اینکه 95 درصد دنیا برای بشریت ناشناخته به جای مانده است.
کارآگاه تاریکی
عضو کنسرسیوم اقلیدس، گوادالوپ کاناس، در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت که این تلسکوپ فضایی دو تنی یک کارآگاه تاریک است که می تواند اطلاعات بیشتری در خصوص هر دو عنصر به دست دهد. اقلیدس که 4.7 متر ارتفاع و 3.5 متر عرض دارد، از دو ابزار علمی برای نقشه برداری از آسمان استفاده خواهد نمود.
دوربین نور مرئی اقلیدس به آن امکان مقدار گیری شکل کهکشان ها را می دهد، در حالی که طیف سنج مادون قرمز نزدیک و نورسنج آن به آن اجازه می دهد تا فاصله کهکشان ها را مقدار گیری کند. پس چگونه اقلیدس سعی خواهد نمود چیزهایی را که قابل تماشا نیستند تشخیص دهد؟ با جست وجوی نبودشان.
نوری که از میلیاردها سال نوری دورتر می آید، به وسیله جرم ماده مرئی و تاریک در طول مسیر کمی منحرف می گردد، پدیده ای که به عنوان عدسی گرانشی ضعیف شناخته می گردد.
راکا به خبرگزاری فرانسه گفت: با کم کردن ماده مرئی، می توان حضور ماده تاریکی را که در بین آن قرار گرفته است، محاسبه کرد. اگرچه این ممکن است ماهیت واقعی ماده تاریک را آشکار نکند، دانشمندان امیدوارند که سرنخ های جدیدی به دست بیاید که به ردیابی آن در آینده یاری کند.
- تصاویر پرتاب تلسکوپ فضایی اقلیدس با موشک فالکون 9 اسپیس ایکس
برای انرژی تاریک، اخترفیزیکدان فرانسوی، دیوید الباز، انبساط دنیا را با منفجر کردن بالونی با خطوطی که روی آن کشیده شده بود، مقایسه کرد. دانشمندان امیدوارند با مشاهده سرعت باد شدن آن نفس یا انرژی تاریک را که باعث انبساط دنیا می گردد، مقدار گیری نمایند.
این ماموریت 1.5 میلیارد دلاری تا سال 2029 برنامه ریزی شده است، اما اگر همه چیز خوب پیش برود، ممکن است کمی بیشتر طول بکشد.
تصور می گردد حدود 70 درصد دنیا انرژی تاریک باشد، نامی که به نیروی ناشناخته ای که باعث انبساط دنیا با سرعتی شتابان می گردد، داده شده است. 25 درصد هم ماده تاریک است که تصور می گردد کیهان را به هم متصل می نماید و حدود 80 درصد جرم آن را تشکیل می دهد.
منبع: همشهری آنلاین