خنجر هخامنشی تقلبی است؟
به گزارش وبلاگ اشاره، استاد دانشگاه کالیفرنیا، درباره اصالت خنجر آکیناکه منسوب به اردشیر اول هخامنشی گفت: من هم مطمئن نیستم. از موزه گتی خواستم از آن نمونه برداری و آزمایش کند، اما آن ها نخواستند زیر بار بروند...
به گزارش دنیای سفر به نقل از خبرگزاری ایسنا، علی هژبری کارشناس میراث فرهنگی در ادامه بحث بر سر اصالت خنجر هخامنشی جوابیه ای را از متئو کنپا Matthew P. Canepa، استاد تاریخ هنر و باستان شناسی ایران در دانشگاه کالیفرنیا منتشر کرد. او گفته است: وقتی این اثر از جعبه برای قرار دادن در نمایشگاه خارج شد، متوجه شدم چوب خشک شده (پوسیده) در غلاف وجود دارد. بعلاوه می توانید ببینید که بقایای تیغه، زنگ زده، اما به جای مانده است. اگر تقلبی باشد، باید کار بسیار پیچیده و علمی باشد تا چوب باستانی و فلز اکسیدشده را در خود جای دهد.
از متصدیان {موزه} گتی خواستم از آن {خنجر/آکیناکه} نمونه برداری و آزمایش نمایند، اما آن ها نخواستند زیر بار آن فرایند. ای کاش آن ها این کار را انجام می دادند تا امکان آنالیز داده های تجربی به دست آید.
نظر این استاد دانشگاه کالیفرنیا درباره کتیبه این خنجر چنین بوده است: من هم مطمئن نیستم...کتیبه با فرمول معمولی که روی ظروف هخامنشی می بینم فرق دارد، اما به طور کلی باید نسبت به کتیبه های بیش از حد کامل و یکنواخت شک کنیم. واقعا امیدوارم مجموعه ای که آن را در اختیار دارد مایل به آزمایش چوب باشد.
هژبری که توضیحات این استاد دانشگاه کالیفرنیا را در صفحه شخصی خود در اینستاگرام منتشر نموده است درباره اصالت سنجی این شیء تاریخی منسوب به اردشیر هخامنشی که در موزه گتی لس آنجلس به نمایش گذاشته شده است، یادآور شد: تا اصالت این شی ء به دلایلی نفی نشود، باید اصل را بر درست بودن آن بگذاریم.
خنجر طلایی منسوب به اردشیر هخامنشی در کنار حدود 200 شیء تاریخی دیگر در نمایشگاه ایران باستان، دنیا کلاسیک از ششم آوریل (چهارشنبه 17 فروردین ماه) در موزه گتی ویلا در شهر لس آنجلس آمریکا، به نمایش گذاشته شده است. آثار به نمایش گذاشته شده از موزه های ایالات متحده آمریکا، اروپا و خاورمیانه، از جمله متروپولیتن، موسسه شرق شناسی شیکاگو، لوور و برلین و بعلاوه مجموعه های خصوصی گردآوری شده است.
فری اسپایر، متصدی ارشد آثار باستانی در موزه گتی، گفته است: بسیاری از اشیاء قابل توجه ایران باستان که حدود 1200 سال را در بر می گیرند، برای نخستین بار در ایالات متحده به نمایش گذاشته شده اند.
سهیل دلشاد پژوهشگر خطوط باستانی با اشاره به کتیبه این خنجر که در سه سطر و به سه خط و زبان فارسی باستان، عیلامی هخامنشی و بابلی هخامنشی است، از جمله پژوهشگرانی است که به اصالت کتیبه این خنجر شُبهه وارد نموده است.
مهرداد ملک زاده از دیگر باستان شناسانی است که با شبهه در اصالت این آکیناکه یا خنجر و احتمال جعلی بودن آن، گفته است: نقوش این نیام بیش از حد شلوغ و اغراق شده است. مقایسه کنید با تیغ و نیام نوع آکیناکس که در نقش برجسته بار عام تخت جمشید نقش شده و در عین پرکاری و نفاست، دارای سَبک و متانت خاصی است. به نظرم جعل نماینده کوشش نموده هرچه عناصر نگاره شناختی دوره هخامنشی را می شناسد روی این نیام اجرا کند. خط میخی پشت آن هم بسیار ناشیانه به نظر می رسد.
تورج دریایی تاریخ دان و استاد ایران شناسی دانشگاه کالیفرنیا که در مراسم افتتاحیه این نمایشگاه حضور داشته و آثار به نمایش گذاشته شده را از نزدیک دیده است، اما این نکته را یادآور شده است که این موزه {گتی} در سال 1974 ساخته شد و دارای 44000 اشیاء باستانی است که به غیر از اشیاء یونانی و رومی، بیشترین تکوک های اشکانی را در اختیار دارد و به خاطر نمایش اشیاء ایران باستان و اکنون کلکسیونی از ایران باستان اهمیت یافته است. این موزه برترین دستگاه های مطالعه اشیاء و تاریخ گذاری آن ها را دارد و هر ساله چندین سمینار برای موزه داران و دانشجویان این رشته ترتیب می دهد.
نمایشگاه ایران باستان و دنیا کلاسیک تا ششم اگوست برابر با 17 مرداد در موزه گتی برپا است. این نمایشگاه در سه بخشِ هخامنشیان، پس از هخامنشیان (از زمان حمله اسکندر مقدونی به ایران در حدود 330 قبل از میلاد) و امپراتوری ساسانی برگزار شده است و میخواهد با نمایش این گنجینه، تبادلات گسترده ایران باستان با یونان و روم را آنالیز کند.
منبع: دنیای سفر