آلزایمر و مواد غذایی مفید و مضر برای مقابله با آن

به گزارش وبلاگ اشاره، بسیاری از افراد با افزایش سن دچار فراموشی و از دست دادن حافظه می شوند اما با مصرف مواد غذایی ضد آلزایمر از کودکی یا جوانی می توانند از ابتلا به این بیمار جلوگیری نمایند.در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.

آلزایمر و مواد غذایی مفید و مضر برای مقابله با آن امروزه آلزایمر به معضلی جهانی تبدیل شده است. متأسفانه مانند بسیاری از بیماری ها، آمار دقیقی از مبتلایان به آلزایمر در کشور ما وجود ندارد. ولی تخمین زده می شود بین 500 هزار تا 600 هزار نفر در ایران به این بیماری مبتلا باشند. در حال حاضر درمانی برای بیماری آلزایمر وجود ندارد، ولی برخی غذاها می توانند احتمال بروز آن را افزایش بدهند یا به بهبود نسبی آن یاری نمایند. با این مطلب همراه باشید تا با این غذاها بیشتر آشنا شوید.

براساس نتایج مطالعه ای که به تازگی اجرا شده است، رژیم غذایی غربی که سرشار از گوشت، شیرینی و غذاهای چرب است، احتمال بروز آلزایمر را افزایش می دهد.

مدت هاست که می دانیم برخی از غذاها احتمال ابتلا به آلزایمر را افزایش می دهند، اما مطالعه اخیر، نشان می دهد که غذاها می توانند یکی از گزینه های درمان طبیعی آلزایمر نیز باشند. بنابراین اینکه چه می خورید و چه نمی خورید، بسیار مهم است.

چه غذاهایی احتمال ابتلا به آلزایمر را افزایش می دهند؟

گوشت قرمزمصرف زیاد گوشت قرمز می تواند خطر ابتلا به آلزایمر را افزایش بدهد. گوشت قرمز یکی از مواد غذایی حاوی آهن است. اگرچه بدن تان برای مبارزه با کم خونی، غلبه بر خستگی مزمن و ضعف عضلانی به آهن احتیاج دارد، ولی اندازه بیش ازحد آن موجب افزایش آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد در بدن می شود.

با مصرف بیش ازحد گوشت قرمز، مقدار آهن در ماده خاکستری مغز افزایش می یابد. ماده خاکستری مغز همان محلی است که اولین علائم دژنراسیون (کاهش تدریجی عملکرد بافت ها و اندام ها) ناشی از پیری در آنجا مشاهده می شود. وجود اندازه زیادی آهن در ماده خاکستری، فرایند دژنراسیون را تسریع می کند.

چیزهایی که گفتیم به معنای خداحافظی با کباب و گوشت قرمز نیست، ولی باید حواس تان به اندازه گوشت قرمز مصرفی باشد. ضمناً باید از گوشت قرمز باکیفیت و گوشت گاوهایی که به طور طبیعی پرورش یافته اند، بهره ببرید.

کربوهیدرات تصفیه شده و شیرینی هارژیم های غذایی سرشار از کربوهیدرات ها و شیرینی ها احتمال ابتلا به آلزایمر را افزایش می دهند. در سال 2012 در این زمینه مطالعه ای بر روی افراد بالای 70 سال صورت گرفت. نتیجه این مطالعه نشان می داد احتمال ابتلا به آلزایمر در کسانی که مقدار زیادی کربوهیدرات مصرف می نمایند، 4 برابرِ کسانی است که از رژیم غذایی سالم پیروی می نمایند. این اختلاف شدید نشان می دهد علاوه بر سن، غذاها نیز در بروز این بیماری نقش مهمی دارند. این موضوع صنعت قند و شکر (امریکا) را بیش از پیش رسوا می کند. در دهه 1960 میلادی صنعت شکر با حمایت اقتصادی از تحقیقات دانشگاه هاروارد، توانست تأثیر قندها را در بیماری های قلبی و عروقی کمتر جلوه بدهد. امروزه دیگر همه ما از مضرات شکر و شیرینی ها و نقش آنها در بیماری های قلبی و مغزی آگاهیم.

غذاهای سرشار از محصولات نهایی گلیکاسیون پیشرفته (غذاهایی با AGE بالا)گلیکاسیون واکنش غیر آنزیمی پروتئین ها با قندهاست و نتیجه آن، تغییر شکل و عملکرد پروتئین است. محصولات نهایی گلیکاسیون پیشرفته، ترکیبات شیمیایی ای هستند که هم در برخی از غذاها و هم به صورت طبیعی در بدن یافت می شوند. در گذشته دانشمندان به ارتباط میان مصرف این غذاها و افزایش خطر ابتلا به دیابت و بیماری های قلبی و عروقی پی برده بودند، اکنون به نظر می رسد این غذاها در زوال مغز نیز مؤثرند. غذاهایی که محصولات نهایی گلیکاسیون پیشرفته در آنها بالاست، بیشتر از سایر غذاها احتمال ابتلا به آلزایمر را افزایش می دهند.

در سال 2014، تأثیر محصولات نهایی گلیکاسیون پیشرفته در موش ها مورد آنالیز نهاده شد. در این مطالعه به موش ها سه نوع رژیم غذایی مختلف داده شد. یکی از این رژیم های غذایی سرشار از محصولات نهایی گلیکاسیون پیشرفته، یک رژیم غذایی حاوی اندازه اندکی از آنها و رژیم غذایی سوم، یک رژیم غذایی معمولی بود. نتیجه این آزمایش نشان می داد موش هایی که رژیم غذایی شان محتوی اندازه کمتری محصولات نهایی گلیکاسیون پیشرفته بود، بیشترین پیشرفت عملکرد شناختی را داشتند.1

خوراکی های موثر برای پیشگیری از آلزایمر

شـکـلات تـلـختحقیقات انجام شده به وسیله محققان نشان داد که فلاوونوئید موجود در کاکائو جریان خون را به طرف مغز افزایش می دهد و ممکن است از بدن در برابر حالاتی که منجر به کاهش جریان خون مغز می گردند (مثل دیمانس و سکته مغزی) محافظت کند. برای استفاده از بیشترین خواص، شکلات با مقدار شکر کم و محتوی کاکائوی بالا بخرید.

در هر حال با این که کاکائو غنی از ترکیبات سودمند است، اما اندازه چربی های اشباع آن بالا می باشد و در بسیاری از مواقع همراه با مواد پر چربی نظیر خامه دردسرها استفاده می شود، بنابراین برترین راه این است که شکلات تلخ را به عنوان یک وعده کوچک یک بار در هفته بهره ببرید.

علاوه بر شکلات، فلاوونوئیدها تقریباً در همه میوه ها، سبزیجات، گیاهان و ادویه جات یافت می گردند. یک قانون خوب این است که هر چه میوه یا سبزی رنگی تر باشد مقدار فلاوونوئید آن بالاتر است.

سـالـمونطبق مطالعات انجام گرفته، افرادی که به طور میانه 3 وعده غذایی ماهی روغنی در هفته مصرف می کردند، تقریباً 50 درصد کمتر از دیگران در معرض ابتلا به بیماری های آلزایمر و دیمانس نهاده شدند. این افراد به طور قابل ملاحظه ای مقدار اسیدهای چرب امگا3 خونشان بیشتر از کسانی بود که ماهی کمتری مصرف نموده بودند.

سالمون منبع غنی اسیدهای چرب ضروری امگا-3 و نیز دیگر مواد غذایی مهم مثل ویتامین D و ویتامین B12 است که به جلوگیری از برخی اختلالات عصبی یاری می نمایند. استفاده از حداقل 2 یا 3 وعده ماهی روغنی در هفته به تأمین ترکیبات ضدالتهاب یاری می کند.ماهی کولی و ساردین نیز منابع خوب اسیدهای چرب امگا-3 هستند.

برای افرادی که ماهی نمی خورند، گردو، تخم کتان و سبزیجات برگ دار تیره رنگ منابع غنی امگا- 3 گیاهی و اسید آلفالینولنیک (ALA) هستند، اما آن ها کمبود اسید ایکوزاپنتانوئیک (EPA) و اسید دکوزاهگزانوئیک (DHA) دارند که دو امگا -3 عمده به حساب می آیند.

با اینکه ALA به صورت اتوماتیک به وسیله بدن به EPA و DHA تبدیل می شود، اما در واقعیت سرعت این تبدیل بسیار پایین است (تقریباً 1 تا 2 درصد) و اگر جذب امگا-6 شما بالا باشد، این مقدار بسیار کاهش می یابد، بنابراین صرفاً اتکا کردن به گردو، دانه کتان و سبزیجات تیره برگ دار ممکن است اندازه کافی اسیدهای چرب امگا-3 بدن شما را تأمین نکند.

زردچوبهبه نظر می رسد پلاک های تجمع یافته در مغز به توسعه یافتن زوال سلول های مغزی یاری نمایند و منجر به بیماری آلزایمر شوند.یک مطالعه نشان داد کورکومین موجود در زردچوبه ماده مؤثری است که پلاک های مغزی را از بین می برد.

زردچوبه به عنوان یک غذای ضدالتهاب عالی از قدیم استفاده می شده است و به طور معمول به عنوان یک چاشنی و ادویه در غذاها استفاده می شود. در کشورهایی که از ادویه کاری (حاوی زردچوبه) به طور متداول استفاده می نمایند مقدار کمتری گزارش ابتلا به دیمانس دیده شده است. این ادویه مقرون به صرفه قیمت و فراوان را حداقل یک بار در هفته به غذای خود اضافه کنید تا مقدار التهاب کاهش یابد و دیمانس به وجود نیاید.

زنجبیل نیز مانند زردچوبه دارای خواص ضدالتهابی مشابه است. با اینکه تحقیقات انجام گرفته بر روی اثر زنجبیل بر فعالیت مغز محدود است، اما توانایی زنجبیل در کاهش التهاب ممکن است به طور غیرمستقیم برخی اثرات جلوگیری نماینده از دیمانس را داشته باشد.2

سبزیجات سبزسبزیجات سبز حاوی ویتامین هستند که عملکرد مغز را تقویت می نمایند. در مطالعه ای بزرگسالانی که 58 سال تا 99 ساله بودند خوردن کلم پیچ حدود 11 سال جوان تر سن شناختی مرتبط بود. مطالعات دیگر باعث کاهش خطر جنون در افراد مبتلا به اسید فولیک (ویتامین ب9)شده است که در سبزیجات سبز یافت می شود.

آجیلمطالعات متعددی مصرف آجیل را به خطر پایین تر جنون مرتبط نموده اند. در حالی که برخی تحقیقات، حافظه بهبود یافته را نشان می دهند و افرادی را به یاد می آورند که عملکرد شناختی آن ها طبیعی است تحقیقات دیگری نشان داده است که ممکن است مغز قادر به بهبود حافظه در افرادی باشد که مبتلا به بیماری آلزایمر هستند.

میوه توت مانندتوت فرنگی، قره قاط، و توت ها فواید چندگانه ای برای مغز دارند و مطالعات نشان می دهند بچه هایی که 8 تا 10 سال سن دارند یا در سنین بالاتر از سن بلوغ هستند حافظه را بهبود می دهد.

مثالا مطالعات نشان داد شرکت نمایندگانی که اندازه بیشتری از توت را می خوردند کاهش شناختی کندتر را تجربه کردند که تا 2.5 سال تفاوت دارد در افراد مبتلا به اختلال شناختی خفیف، مطالعه دیگر نشان داد توت ها با عملکرد شناختی بهبود یافته مرتبط هستند.

ویتامین ب 12ویتامین ب 12 به حمایت از عملکرد عصبی بدن یاری می کند و نقص آن می تواند موجب علائم مختلفی از جمله از دست رفتن حافظه شود. با این حال، مصرف ویتامین ب 12 در صورت کمبود آن، ممکن است باعث افزایش حافظه در بیماران آلزایمری نشود. غذاهای حاوی ویتامین ب 12 مانند گوشت، ماهی، مرغ، تخم مرغ، شیر، پنیر، لوبیا خشک، آووکادو، غلات و شیر سویا بخورید.

روغن نارگیلروغن نارگیل می تواند به جلوگیری از آلزایمر و دیگر مسائل مغزی یاری کند. براساس تحقیقی که در سال 2014 در ژورنال بیماری آلزایمر منتشر شد روغن نارگیل اثرات آمیولید بر روی نورون های قشری را کاهش می دهد.

پپتید یکی از اجزای تشکیل دهنده این بیماری است. علاوه بر این، تری گلیسرید در روغن نارگیل به بازیابی آستر اعصاب و بهبود عملکرد شناختی یاری می کند برای سلامت کلی مغز، روغن نارگیل سرد و خالص را به کار ببرید. برای پیشگیری و جلوگیری از بروز آلزایمر 1 تا 2 قاشق چای خوری روغن ارگانیک، سرد و فشرده، روزانه دو بار به طور منظم مصرف کنید.

دارچینمطالعات متعدد نشان داده اند که دارچین، وقتی به موش ها داده شد، با بهبود توانایی تجمع پروتیین در مغز که با بیماری آلزایمر مرتبط است بعلاوه به بهبود حافظه و دیگر کارنمودهای شناختی ارتباط داشت.

مطالعه کوچک در انسان ها نشان داد که حتی بوی دارچین با بهبود حافظه مرتبط است علاوه بر این، دارچین با فواید آنتی اکسیدان و ضد التهابی همراه با قلب و فشار خون پایین همراه بوده است که همه آن ها به سلامتی مغز یاری می کند.

دارچین نیز در پیش گیری یا به تاخیر انداختن علایم آلزایمر نیز موثر است. مطالعه ای که در سال 2009 در ژورنال بیماری آلزایمر منتشر شد نشان داد عصاره دارچین به جلوگیری از تجمع و تشکیل رشته و دو نشانه بیماری آلزایمر یاری نموده است.

دارچین نیز جریان خون را به مغز بهتر و بعلاوه در بهبود حافظه و تشخیص نیز تسهیل می کند. علاوه بر این، آن به کنترل سطح قند خون در افراد مبتلا به دیابت، یکی از عوامل خطر آلزایمر یاری می کند.دارچین را در چای، نان برشته، بلغور، بلغور جو دو سر، سالاد میوه و غیره قرار دهید بعلاوه می توانید دارچین را به شکل مکمل مصرف کنید.3

سبزیجات برگ دار و سبز رنگ (Green Leafy Vegetables)رژیم غذایی فکر توصیه می کند که سبزیجات برگ دار و سبز رنگ مثل کلم پیچ، اسفناج و بروکلی که حاوی مقادیر قابل توجهی ویتامین A و C می باشند هر روز یا حداقل دو بار در هفته در رژیم غذایی روزانه گنجانده شوند. البته محققان دریافتند که مصرف شش وعده سبزیجات در هفته بیشترین تاثیر مثبت را بر روی مغز انسان می گذارد. یکی از برترین راه های رعایت این توصیه در رژیم غذایی، مصرف روزانه سالاد و سبزیجات می باشد.

غلات کامل (Whole Grains)این گروه از مواد غذایی نقش کلیدی را در رژیم غذایی فکر باز می نمایند. مصرف سه وعده از غلات کامل مانند نان کامل گندم در روز توصیه می شود.

مرغ (poultry)مصرف مرغ به داشتن فکر قوی و حافظه خوب یاری می کند. رژیم غذایی فکر خوردن مرغ حداقل دو تا سه بار در هفته را توصیه می کند.

روغن زیتون (Olive Oil)مصرف روغن زیتون برای پخت و پز روزانه به مصرف سایر روغن های دیگر در بازار ارجحیت دارد. روغن زیتون از کاهش حافظه جلوگیری می کند.

پی نوشت:

1.www.chetor.com

2.www.rastineh.com

3.www.namnak.com

4.www.seebmagazine.com

منبع: راسخون

به "آلزایمر و مواد غذایی مفید و مضر برای مقابله با آن" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آلزایمر و مواد غذایی مفید و مضر برای مقابله با آن"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید