دلیل بی رغبتی کشاورزان به بیمه محصولات کشاورزی چیست؟
به گزارش وبلاگ اشاره، عضو هیئت مدیره صندوق بیمه کشاورزی گفت: تنها 25 تا 30 درصد زیربخش های مختلف کشاورزی تحت پوشش بیمه هستند که مالی نبودن و خرد بودن اراضی از دلایل عدم استقبال کشاورزان از صندوق بیمه محصولات است.
از سال 1330 تا سیل اخیر 7 هزار و 230 مورد سیل در کشور ثبت شده که 1504 تلفات انسانی به همراه داشته است. کارشناسان به منظور کاهش خسارات ناشی از سیل معتقدند که باید به سمت هوشمندسازی پیش رویم تا با پیش بینی درست، خسارات کاهش یابد.
بعلاوه می توان با بیمه کردن بخش های مختلف از جمله کشاورزی، بخشی از خسارت وارد شده را به وسیله پرداخت های بیمه ای جبران کرد.
بنابر گفته سعیدی عضو هیئت مدیره صندوق بیمه کشاورزی، 25 تا 30 درصد زیربخش های مختلف طیور، دام، زراعت، باغات و آبزیان تحت پوشش بیمه هستند که مالی نبودن و خرد بودن اراضی از دلایل اصلی استقبال نکردن کشاورزان از صندوق بیمه محصولات است.
سعیدی اذعان می نماید طبق قانون بیمه محصولات کشاورزی، بیش از 60 درصد حق بیمه در بودجه سنواتی کشور دیده و تامین می گردد و در صورت تامین اعتبار از سوی سازمان برنامه و بودجه خسارت بیمه شدگان پرداخت خواهد شد.
عضو هیئت مدیره صندوق بیمه محصولات کشاورزی گفت: اگر در جهان کشوری بتواند 20 درصد محصولاتش را تحت پوشش بیمه قرار دهد، عملکرد قابل قبولی داشته است که ما در بعضی از زیربخش ها همانند طیور پوشش 98 درصدی بیمه داریم.
بنابر قانون، یک بیمه همانند طیور سراسری و اجباری است، اما در مورد دام و آبزیان به بیمه های فراگیر که دستورالعمل ها نوشته شده اشاره شده است، هر چند عضو هیئت مدیره صندوق بیمه محصولات کشاورزی اذعان می نماید که در مورد محصولات استراتژیک خلاء قانونی داریم که صراحتا اشاره نشده است چرا که اگر قانون باشد، مطابق آن دستورالعمل و آیین نامه نوشته می گردد.
آقای ارسلان قاسمی مدیرعامل اتحادیه تکثیر، پرورش و صادرات آبزیان گفت: مزارع پرورش قزل آلا، ماهیان کپور و خاویار در پی سیل اخیر دچار آسیب شدند و برآوردها حاکی از آن است که حدود 30 درصد فراوری ماهیان قزل آلا که در بستر رودخانه هستند، کاهش یابد.
به گفته او، صندوق بیمه محصولات کشاورزی، بیمه تمام خطرها را باید داشته باشد که متاسفانه صندوق به بهانه کمبود بودجه و عدم سقف سهم دولت از انجام تکلیف قانونی سرباز می زند، درحالیکه این موضوع ارتباطی به فراورینماینده ندارد.
قاسمی می گوید: طبق سنوات گذشته خسارت فراورینمایندگان به طور کامل پرداخت نمی گردد که این موضوع در کنار تاخیر در نحوه پرداخت غرامت، آسیب جدی به فراوری سال آینده و اشتغال وارد می نماید.
به گفته مدیرعامل اتحادیه تکثیر، پرورش و صادرات آبزیان، غیرواقعی بودن اندازه حق بیمه و پرداخت خسارت و بعلاوه عمل نکردن صندوق بیمه به وظایف خود ناشی از کمبود بودجه باید آنالیز گردد.
بنابر آمار اعلامی سال گذشته 150 هزار تن قزل آلا فراوری شد که سال جاری به سبب وقوع سیل اخیر و آسیب مزارع، فراوری 30 درصد کاهش می یابد.
براساس برآوردهای اولیه سازمان شیلات بیش از 7800 تن ماهی در پی سیل اخیر از بین رفت که بیش از 734 میلیارد تومان خسارت به بخش آبزی پروری وارد شد که در این بین فراورینمایندگان قزل آلا بیشترین آسیب را دیدند. اما به طور کلی حدود 80 تا 90 درصد مزارع ماهی تحت پوشش بیمه نیستند.
آقای قاسم پیشه ور رئیس نظام صنفی کشاورزی گفت: سیل های اخیر رقمی حدود 20 هزار میلیارد تومان خسارت به 18 استان کشور وارد کرد که به سبب خاتمه سال زراعی دیگر امکان کشت محصولات زراعی و باغی وجود ندارد.
به گفته او، با توجه به آنکه زمان زیادی تا شروع سال زراعی تازه باقی نمانده، از این حیث دولت باید ورود کند تا کشاورزان با دلگرمی بتوانند به فراوری ادامه دهند چرا که در پی سیل اخیر بخشی از اراضی کشاورزی دچار خسران شدند که زیان آنها باید جبران گردد.
پیشه ور می گوید: صنعت بیمه بخش کشاورزی در کشور ما نسبت به جهان عقب است که برای دوام و پایداری فراوری، خسارات فراورینمایندگانی که اراضی، باغات، دامداری و استخرهای پرورش ماهی بیمه نکردند به نوعی باید جبران گردد.
رئیس نظام صنفی کشاورزی گفت: با وجود شرایط خشکسالی و سیل های اخیر ، 20 تا 30 درصد محصولات دچار تهدید شده است که انتظار می رود 50 درصد خسارات کشاورزان فاقد بیمه پرداخت گردد تا فراورینمایندگان نسبت به بیمه اراضی و باغات ترغیب شوند.
در سیل اخیر تعدادی مزارع پرورش ماهی و دامداری از بین رفت که دولت باید فکر اساسی کند تا فراورینماینده بتواند به فراوری ادامه دهد چرا که به سبب خرده مالکی کشاورزی، بیمه در بخش اجباری نیست.
آقای جلال محمودزاده نایب رئیس کمیسیون کشاورزی گفت: طبق برنامه ششم توسعه حداقل 50 درصد اراضی و محصولات کشاورزی باید تحت پوشش بیمه قرار می گرفت که متاسفانه در شرایط کنونی 20 تا 25 درصد محصولات و مشاغل کشاورزی تحت پوشش قرار گرفته است.
به گفته او، تاخیر در پرداخت خسارت ها یکی از دلایل عدم افزایش سطح بیمه و نبود تناسب اندازه خسارت با غرامت پرداختی است، درحالیکه بعد از وقوع سیل، تگرگ و هرگونه حوادث غیرمترقبه که بخش کشاورزی وارد می گردد، بلافاصله مبلغ خسارات معین شده به کشاورز باید پرداخت گردد. به عنوان مثال اگر 100 میلیون تومان خسارت حوادث غیرمترقبه به کشاورز پرداخت گردد، بیمه تنها 5 تا 10 میلیون تومان پرداخت می نماید که با این وجود کشاورز رغبتی به بیمه ندارد.
نایب رئیس کمیسیون کشاورزی گفت: کشاورزانی که تحت پوشش بیمه قرار ندارند، از محل اعتبارات حوادث غیرمتقربه ماده 10 و 12 باید خسارت پرداخت گردد که در چند سال گذشته سازمان حوادث غیرمترقبه که در حوزه وزارت کشور است، خسارتی به فراورینمایندگان پرداخت نکرده است.
طی سال های اخیر سازمان حوادث غیر مترقبه خسارات وارده به زیرساخت های مختلف کشاورزی و روستاها را جبران و پروژه های آبخیزداری و آبخوانداری را اجرا کردند، لذا بخشی از کشاورزانی که تحت پوشش بیمه نبودند، نتوانستند خساراتی دریافت نمایند و کشاورز با هزینه خود باید خسارات وارده را جبران کند.
آقای هوشنگ جزی مدیرکل آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگل ها گفت: عدم اجرای اقدامات آبخیزداری در سیل اخیر شیراز منجر به فوت تعدادی از مردم شد، اما در راستا زرین دشت بدلیل اجرای عملیات آبخیزداری سیل کنترل شد.
به گفته او، در چابهار مناطقی که کار آبخیزداری صورت گرفت، سیل کنترل شد. بعلاوه در استان تهران منطقه لویزان و امام زاده داود بدلیل اجرای عملیات آبخیزداری، بارش های شدید کنترل شد.
جزی می گوید: اجرای عملیات آبخیزداری تا 70 درصد به کاهش وقوع سیل و خشکسالی یاری می نماید و به تناسب در نقاطی که عملیات آبخیزداری اجرا شد، اثرات آن در سیل های اخیر مشهود بود.
مدیرکل آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگل ها گفت: با توجه به اهمیت طرح های آبخیزداری و آبخوانداری در کاهش خسارات سیل، وزیر جهاد در هیئت دولت از رئیس جمهور درخواست داشت که برای اجرای طرح آبخیزداری در 90 میلیون هکتار تا خاتمه برنامه هفتم، اعتبارات مورد احتیاج محقق گردد.
با توجه به شرایط اقلیمی کشور، شاخص های پوشش بیمه ای محصولات کشاورزی ایران را نباید با شاخص های جهانی سنجید چرا که کشاورزی امروز احتیاجمند سازگاری با تغییر اقلیم است که باید با خشکسالی تطبیق داده گردد.
وبلاگ اشاره مالی صنعت ، تجارت و کشاورزی
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان