RAW در برابر TIFF؛ برای عکاسی کدام فرمت را باید استفاده کنید؟
به گزارش وبلاگ اشاره، بحث درباره انتخاب بین فایل های RAW و JPEG همیشه داغ است. اینکه کدام یک برای عکاسی مناسب تر هستند و هر کدام چه مزایایی دارند. اما RAW یا TIFF چطور؟ کدام یک مناسب تر هستند؟ این سؤال شاید چندان متداول نباشد، ولی دانستن پاسخ آن اهمیت بالایی دارد. برای پاسخ دادن به این سؤال، باید به مقایسه فرمت RAW و TIFF بپردازیم. به همین منظور، در این مقاله به بررسی ویژگی های هریک از فرمت های RAW و TIFF می پردازیم و توضیح خواهیم داد که هر کدام برای چه کارها و اهدافی مناسب تر هستند. در انتهای مقاله متوجه خواهید شد که از فایل های RAW یا TIFF چه زمانی و با چه هدفی استفاده کنید.
معرفی اجمالی فرمت TIFF
TIFF مخفف عبارت Tagged Image File Format است. این فرمت برای فایل های غیر فشرده گرافیک شطرنجی به کار می رود. در صنعت عکاسی از این فرمت معمولا برای ذخیره تصاویر با کیفیت بالا و پردازش شده (ادیت شده) استفاده می شود.
بیشتر مردم، حتی بسکمک از عکاس های آماتور، با فرمت TIFF آشنایی کافی ندارند. برخی شاید حتی استدلال کنند که این فرمت منسوخ شده و نباید استفاده شود.
از سوی دیگر، عکاس های حرفه ای هنوز بر این باور هستند که فرمت TIFF بهترین فرمت برای ذخیره تصاویری که کار ویرایش و یا روتوش آن ها تمام شده است.
معرفی اجمالی فرمت RAW
پیش از شروع مقایسه فرمت RAW و TIFF، لازم است با فرمت RAW هم آشنایی پیدا کنیم. فایل های RAW حاوی داده های پردازش نشده از یک عکس هستند. در قالب یک مثال می توان گفت که فرمت RAW شبیه یک رول فیلم استفاده نشده است.
بیشتر فرمت های فایل های RAW نام هایی اختصاصی دارند. به همین دلیل است که پسوندی با نام .RAW را جایی مشاهده نمی کنید. در عوض احتمالا با پسوندهایی مثل NEF, .NRW, .CR2, .CR3, .ARW, .DNG و یا سایر نمونه های دیگر برخورد کرده باشید.
تمام دوربین های حرفه ای و تقریبا بیشتر دوربین های نیمه حرفه ای توانایی عکاسی با فرمت RAW را دارند. امروزه بیشتر دوربین های عکاسی از این فرمت پشتیبانی می کنند. برخی از گوشی های هوشمند هم حتی امکان عکس برداری با فرمت RAW را دارند. حتی اگر برنامه اصلی دوربین گوشی شما امکان ذخیره عکس با فرمت RAW را ندارد، همیشه می توانید این کار را از طریق برنامه های جانبی دیگر انجام دهید.
مقایسه فرمت RAW و TIFF از حیث اطلاعات و انعطاف در ویرایش
تصویر سمت چپ یک فایل RAW را نشان می دهد که ویرایش و ادیت شده و با فرمت TIFF ذخیره شده است. تصویر سمت راست همان عکس را نشان می دهد، اما در ابتدا با فرمت TIFF ذخیره شده و سپس ویرایش شده بود. اگر کمی بیشتر دقت کنید متوجه خواهید شد که های لایت ها در تصویر سمت چپ همچنان برخی جزئیات را دارند. این در حالی است که های لایت ها در تصویر سمت راست بریده شده و از بین رفته اند.
تصاویر با فرمت RAW تقریبا همیشه از طریق خود دوربین تولید می شوند. به این دلیل که فایل های RAW حاوی اطلاعاتی پردازش نشده هستند که دوربین آن ها را در زمان عکس برداری ثبت کرده است.
این فرمت بیشترین انعطاف را در هنگام ویرایش تصویر به شما می دهد و جزئیات سایه ها و های لایت ها را حفظ می کند. در واقع، هیچ اطلاعاتی در یک فایل RAW دور ریخته نمی شود و تمام اطلاعات در اختیار شما هستند تا با استفاده از آن ها بتوانید نتیجه دلخواهتان را کسب کنید.
به همین دلیل است که تبدیل سایر فرمت ها (مانند JPEG یا TIFF) به RAW اصلا کاری منطقی نیست. چراکه هرگونه اطلاعات پردازش نشده هنگام ثبت فایل های JPEG یا TIFF از بین خواهند رفت؛ بنابراین تبدیل مجدد به فرمت RAW دیگر مفید نخواهد بود و داده های اضافی را دریافت نخواهید کرد.
در حال حاضر، بیشتر دوربین ها امکان ثبت تصاویر در فرمت TIFF را ارائه نمی کنند. اما به طور معمول، فایل های TIFF برای فایل های اسکن شده کاربرد زیادی دارند. از این فرمت همچنین برای ذخیره کردن فایل های ویرایش شده هم استفاده می شود. در نظر داشته باشید که فایل های TIFF هم مانند RAW غیرفشرده هستند. اما آن ها به مقدار فایل های RAW نمی توانند داده ها را در خود نگهداری کنند.
توصیه ما این است که از فایل های TIFF برای مواقعی استفاده کنید که قصد فشرده سازی تصویر را ندارید، ولی احتیاجی به ویرایش اساسی تصویر هم دیگر ندارید. به عبارت دیگر، تنها اولویت شما جلوگیری از افت کیفیت عکس است. برای مثال، اگر قصد ارسال یک فایل ادیت شده بسیار با کیفیت را به مشتری خود دارید، استفاده از این فرمت انتخابی عالی خواهد بود.
مقایسه فرمت RAW و TIFF از حیث مقدار و حجم فایل ها
از آنجایی که فایل های RAW حاوی اطلاعات بسیار زیادی هستند، احتمالا انتظار داشته باشید که در مقایسه با فایل های JPEG حجم بسیار بالایی داشته باشند. ولی جالب است بدانید حجم فایل های TIFF نزدیک به 2 برابر فایل های RAW است.
کنجکاو هستید دلیل این موضوع را بدانید؟ فایل های RAW هیچ گونه اطلاعاتی درباره رنگ عکس ذخیره ندارند و تمام داده ها خام هستند. ولی در فایل های ذخیره شده با فرمت TIFF، عکس ها پردازش شده و در 3 کانال رنگی سبز، قرمز و آبی دسته بندی شده اند.
در مقایسه فایل های مقایسه فرمت RAW و TIFF، این موضوع در واقع یکی از نقاط قوت فایل های RAW شناخته می شود. چراکه فایل های TIFF سنگین تر هستند، ولی حجم اطلاعات کمتری ذخیره می کنند. همچنین به همین دلیل است که ثبت مستقیم تصاویر با فرمت TIFF توصیه نمی شود، چراکه حافظه دوربین شما را به سرعت پر می کنند. حجم بالای این فایل ها همچنین باعث افت سرعت ذخیره سازی تصاویر می شود و در نتیجه مانعی برای عکاسی سریع هم خواهد بود.
اگر قصد ثبت تصاویری پردازش شده را دارید، بیشتر دوربین های عکاسی از فرمت JPEG پشتیبانی می کنند. فایل های ذخیره شده با این فرمت فشرده می شوند، اما حجم و مقدار آن ها حتی در بهترین کیفیت ها هم بسیار ناچیزتر از فایل های TIFF خواهد بود.
مقایسه فرمت RAW و TIFF از لحاظ دسترسی، پردازش و ادیت
بیشتر برنامه های ویرایشگر تصویر و یا سازماندهی تصاویر در همه سیستم عامل ها از فرمت TIFF پشتیبانی می کنند. این یکی از دلایل است که استفاده از فرمت TIFF را برای به اشتراک گذاری تصاویر مجذوب کننده می کند. از سوی دیگر، آن ها تصویر را بدون افت کیفیت ذخیره می کنند.
از سوی دیگر، پشتیبانی اپلیکیشن ها، نرم افزارها و سیستم عامل ها از فرمت RAW محدودتر است. همانطور که پیش تر توضیح داده شد، هر یک از تولیدکنندگان دوربین های عکاسی از پسوندی مختلف برای ذخیره سازی فایل های RAW خود استفاده می کنند. به همین دلیل، هر کدام از این تولیدکنندگان نرم افزارهای خاصی را برای پردازش عکس های خود تولید و ارائه می کنند. برای مثال، شرکت Canon استفاده از نرم افزار Digital Photo Professional را توصیه می کند که قادر به پشتیبانی از فرمت های CRW، CR2 و CR3 است. شرکت نیکون (Nicon) نرم افزار ViewNX را منتشر کرده است و از آن برای باز کردن، بررسی، ویرایش و یا به اشتراک گذاری عکس های RAW خود استفاده می کند. شرکت سونی (Sony) هم به همین منوال نرم فزار RAW Driver و شرکت پاناسونیک (Panasonic) هم LUMIX RAW Codec را ارائه کرده است.
اگر چند دوربین عکاسی دارید و تمایل دارید که تمام فایل های RAW را با یک نرم افزار ویرایش کنید، احتیاجی نیست نگران باشید. نرم افزارهای متعددی به این منظور در بازار موجود است و از بیشتر فایل های با فرمت RAW پشتیبانی می کنند. در میان معروف ترین آن ها می توان به فتوشاپ (Photoshop) و Lightroom اشاره کرد. اگر اهل استفاده از سری نرم افزارهای شرکت ادوبی نیستید، جایگزین های مختلفی پیش روی شما خواهد بود که در میان بهترین آن ها می توان به Luminar AI ،Aurora HDR ACDSee، Photo Studio و Capture One اشاره کرد. همچنین شایان ذکر است که Adobe یک فایل RAW با پتنت باز توسعه داده است که به نام DNG (Digital Negative) شناخته می شود. بسکمک از دوربین ها و به خصوص گوشی های هوشمند فایل های DNG تولید می کنند.
مقایسه فرمت RAW و TIFF؛ سخن آخر
همان طور که می بینید، RAW و TIFF دو فرمت معتبر، ولی با اهداف و کیفیت های مختلف هستند. اگر به انعطاف بیشتری برای ویرایش و ادیت تصاویر احتیاج دارید، فایل های RAW بهترین راه برای ذخیره کردن تصاویر از طریق دوربین هستند. با این حال، اشتراک گذاری فایل ها RAW احتمالا ایده خوبی نیست و کسی از آن چندان استقبال نمی کند. چرا که آن ها به خوبی قابل مشاهده نیستند، افراد می توانند از لحاظ ویرایشی هرکاری با عکس شما انجام دهند و اینکه عموم افراد اطلاعات کافی برای ویرایش و بهره بردن از این فایل ها را ندارند. به طورمعمول، هنگامی که می خواهید فایل های خود را با کیفیت بالا (مثلا برای یک مشتری) ارسال کنید، استفاده از فایل های TIFF بیشتر توصیه می شود. مادامی که قصد ویرایش مجدد تصاویر را نداشته باشید، استفاده از فایل های TIFF یک راه چاره عالی برای جلوگیری از هرگونه افت کیفیت است. هنگامی که عکسی را با فرمت TIFF ذخیره کردید، می توانید آن ها را بدون افت کیفیت هرچند بار که می خواهید باز کرده و دوباره ذخیره کنید. به علاوه می توانید این فایل ها را بدون هیچ نگرانی به اشتراک بگذارید.
سؤالات متداول درباره فایل های TIFF و RAW
آیا TIFF بهتر از RAW است؟
هیچ نوع فایل و فرمتی وجود ندارد که بهتر از دیگری باشد. چرا که آن ها فقط کاربردهای متفاوتی دارند. اگر قصد دارید ویرایش های سنگینی انجام دهید، بهتر است با فرمت RAW عکاسی کنید. اما اگر قرار است فایل نهایی را به اشتراک بگذارید، بهتر است آن را به TIFF تبدیل کنید.
آیا تصاویر کیفیت خود را در فرمت TIFF از دست می دهند؟
پاسخ کوتاه این است که خیر، TIFF تصاویر شما را فشرده نمی کند و هر بار که فایل را باز می کنید و دوباره آن را ذخیره می کنید، کیفیت خود را از دست نمی دهید. با این حال، فایل های TIFF پردازش می شوند؛ بنابراین، برخلاف یک فایل RAW که تمام داده ها را نگه می دارد، تمام اطلاعات اضافی و استفاده نشده در این فرمت حذف می شوند.
آیا فرمت TIFF داده های RAW را نگه می دارند؟
خیر. در این فرمت فقط تصاویر پردازش شده ذخیره می شوند و تمام داده های اضافی حذف می شوند. به همین دلیل است که انعطاف پذیری پس از پردازش کمتری نسبت به یک فایل RAW دارد.
چگونه RAWها را به TIFF تبدیل کنم؟
بهترین راه برای تبدیل یک فایل RAW این است که آن را در یک برنامه ویرایش عکس (مثلا فتوشاپ) باز کنید، تصویر خود را پردازش کنید، سپس آن را به عنوان یک فایل TIFF ذخیره کنید یا خروجی بگیرید.
چطور فایل TIFF را به RAW تبدیل کنیم؟
نرم افزارها و مبدل های مختلفی برای این کار وجود دارند، ولی استفاده از آن ها کارایی ندارد و ما هم توصیه نمی کنیم. همان طور که پیش تر بیان شد، داده های اضافی در فایل های TIFF حذف می شوند، بنابراین هیچ داده ای برای تبدیل شدن به فرمت RAW وجود ندارد. مزیت اصلی فرمت RAW، دسترسی به داده های پردازش نشده است.
فایل های RAW را چطور باز کنیم؟
برای کارکردن با این فایل ها احتیاج به نرم افزارهای ویرایشگر تصویری خواهید داشت که این فایل را پشتیبانی کنند. برخی از محبوب ترین گزینه ها شامل Adobe Photoshop، Lightroom و RAW Therapee می شود.
امیدواریم این مقاله توانسته باشد در زمینه مقایسه فرمت RAW و TIFF به شما کمک کند تا فرمت بهتری را برای کار خود انتخاب کنید. در خاتمه به ما بگویید شما کدام فرمت را ترجیح می دهید و چه دلیلی برای این انتخاب خود دارید؟ آیا سؤال دیگری هم درباره فایل های RAW یا TIFF دارید؟ نظرات خود را در بخش دیدگاه ها با ما به اشتراک بگذارید!
منبع: digital-photography-school
منبع: دیجیکالا مگ